Начална страница  Контакти  Карта на сайта  
  ENGLISH  
     
 Начало  Феста Холдинг  Бизнес направления  Инвестиционни Проекти  Актуално  Контакти   
   
 
   Начало

Феста Делфинариум Варна
гр. Варна, Приморски парк, посока Зл. пясъци,телефон: 052 / 302 199, Факс: 052 / 302 199

Festa Dolphinarium VarnaДелфинариумът е уникално за България атракционно съоръжение. Разположен е сред зеленината в северната част на варненската Морска градина, с чудесен изглед към морето.

Открит е на 11.08.1984 г. и е един от символите не само на Варна, а и на българския туризъм. Делфинариумът е неотменна точка в програмите на всички туристи, посещаващи Черноморието. Той посреща над 150 000 зрители годишно, от които около 60% са чужденци.

Сградата впечатлява с оригиналната си конструкция и фасада от алуминий и стъкло. Делфинариумът е проектиран от колектив под ръководството на прочутия местен архитект Симеон Саралиев (1948 - 2008) и е открит за посещения на 19 август 1984 г. Самата постройка е изпълнена като лека пространствена конструкция във формата на стъклен куб с размери 30 х 30 метра и височина 14 метра. Тя има три амфитеатрално разположени трибуни, с общо 1200 места. Под нивото на залата за зрители се намира инсталационният етаж, където са дозаторните и филтърните устройства, помпи и други съоръжения, както и вентилационната уредба. Интересна подробност е, че изкопните работи по инсталационния етаж и самите басейни се е извършила след монтирането на носещата покривна конструкция.

През последните четири години в делфинариума бяха инвестирани почти 1 милион евро за преоборудване с най-съвременни системи за поддържане на оптималния жизнен режим, както и за пълната климатизация на залата.

Друго оригинално съоръжение е разположената в източната част на Делфинариума кафе-сладкарница. В закритата й зала има 70 места, със специални прозорци към басейна, които дават възможност за подводно наблюдение на делфините. Сладкарницата има и лятна тераса, от които се открива панорамна гледка към целия Варненски залив.

Басейнът повтаря точно т.нар. „американски стандарт” за отглеждане на морски бозайници. Тъй като първите делфинариуми са построени в САЩ, този стандарт е еталон за целия свят. Има размери 15 на 12 м и дълбочина 6 м. Свързан с него е построен и по-малък басейн с дълбочина 3 м. Водата за тях се засмуква на разтояние 180-200 м. навътре в морето от дълбочина 3 м. и достига до делфинариума през специален тръбопровод и помпена станция. Тук водата циркулира непрекъснато в затворен кръг през система от филтри и дозатори, като дезинфекцията, избистрянето и поддържането на другите и характеристики става автоматизирано. Обемът на водната маса е 1200 куб.м.

Делфините (Delphinidae) са семейство морски бозайници от разред Китоподобни. Думата делфин идва от гръцкото δελφις, което ще рече с утроба, т.е те не са риби, а бозайници, чието самостоятелно развитие е започнало преди около 10 милиона години. Съществуват 36 съвременни вида делфини, повечето океански, но има и такива, които се срещат в сладки води.

Първите делфини са пристигнали във Варна през 1984, когато е открит делфинариума, по споразумение с Куба. Те са от вида Tursiops truncatus (бутилконоси делфини) и са уловени във водите на Гватемала. Първият треньор на варненските делфини е немецът Петер Бьозенекер. По-късно са доставени още делфини, а има и такива, които се раждат тук в делфинариума. В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Благодарение на създадените отлични условия и професионални грижи, полагани от екипа на Феста Делфинариум, тук ражданията са нормална практика.

В момента в делфинариума се отглеждат 6 делфина - 2 мъжки и 3 женски - Кимбо, Доли, Попи, Йоана и Бимбо, както и малкото делфинче родило се на 27 август 2008. То още няма име. Родените тук делфинчета получават име след като бъде установен техния пол, което обикновено става няколко месеца след раждането.  Днес представленията се изнасят от Пипи, Доли, Кимбо и Йоана, като Попи е вече на пределната възраст от 30 години и участва рядко. Йоана, родена тук през 1995 г., започва да се изявява като актриса през 2001 г.

"Работната" седмица на делфините е 6-дневна, понеделник е денят им за почивка и разтоварване. Този режим не е бил променян дори и при най-високопоставени посещения в делфинариума. Дневната дажба от храна се дава на 5-6 пъти. Менюто е съставено от 8 до 10 кг бяла риба, цаца, хек, калмари, а любимият деликатес на делфините е херингата. Тренировките включват елементи от представлението, които трябва да се дообработят, затвърждаването на вече познати, както и заучаването на нови упражнения.  Докато посетителите очакват началото на представлението, наблюдават играта на делфините в малкия 3-метров басейн през панорамното стъкло на сладкарницата.


Бързи връзки
Феста Хотели
Феста Евентс енд Травел
Феста Делфинариум
 

 Новини

 прочети всички новини
 
 
 
Полезни връзкиКонтактиКариериПрава за ползванеКарта на сайта
  Created by CodeInSight Ltd.